De Tweede Kamer wil dat de radarinstallatie ter bescherming van het luchtruim op een andere plek komt, wegens angst voor gezondheidsschade onder inwoners van Herwijnen.
We willen allemaal wel eens wat
De Tweede Kamer vindt dat het nieuwe radarstation niet in het Gelderse Herwijnen moet komen te staan. Gisteren werd een motie van CDA-kamerlid Martijn Van Helvert aangenomen waarin het kabinet werd opgeroepen te zoeken naar een alternatieve locatie voor de defensieradar.
Dat het kabinet in opdracht van de Tweede Kamer nogmaals op zoek moet naar alternatieve locaties voor de nieuwe militaire radar in Herwijnen, zorgt voor onrust in de Alblasserwaard, want Meerkerk, Goudriaan en Nieuwpoort zijn al eens als alternatief genoemd, maar willen hem óók niet. ‘Welke stappen gaat Molenlanden ondernemen?’
Het ministerie van Defensie moet van de Tweede Kamer op zoek naar een andere locatie voor het plaatsen van een militaire radar. Defensie wilde de radar plaatsen bij het Gelderse dorp Herwijnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar tegen.
Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser moet op zoek naar een alternatieve locatie voor de gepland militaire radar bij Herwijnen. De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie van regeringspartij CDA over een zoektocht naar een andere plek.
Het ministerie van Defensie moet een andere plek dan Herwijnen zoeken voor de nieuwe militaire radar. Een motie van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP werd dinsdag door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund.
Het nieuwe radarstation van Defensie moet niet in het Gelderse Herwijnen komen. Het kabinet moet zoeken naar een alternatieve locatie, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Motie van Martijn van Helvert (CDA), Joël Voordewind, (ChristenUnie), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), John Kerstens (PvdA) waarin ze de regering verzoeken een andere locatie te zoeken voor de radar in plaats van Herwijnen.
Molenlanden en Vijfheerenlanden willen geen radartoren van Defensie in Nieuwpoort, Goudriaan of Meerkerk. Dinsdag lieten raadsleden uit Molenlanden dat geluid nog eens horen, met bezorgde telefoontjes richting partijgenoten in de Tweede Kamer. Daar boog de landelijke politiek zich over de vraag of die radar in Herwijnen geplaatst moet worden, waar veel verzet is. De kans is groot dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie opnieuw moet zoeken naar een locatie voor de buiten Herwijnen.
Nieuws item over de plaatsing van de SMART-L radar.
Inwoners van Herwijnen leggen in hun strijd tegen de komst van een militaire radar geld bij elkaar om een eventueel beroep bij de Raad van State te kunnen betalen. Via crowdfunding zijn al enkele duizenden euro’s binnen. Want hoewel de kans groot is dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie opnieuw moet zoeken naar een locatie buiten Herwijnen, wil stichting ‘Niet nog een radar’ nog niet achterover leunen.
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie moet mogelijk onder druk van de Tweede Kamer toch opnieuw onderzoek doen naar een andere plek voor de nieuwe militaire radar. Die defensieradar staat nu gepland in Herwijnen, maar daar is veel weerstand tegen.
Het burgercomité in Herwijnen is blij met de motie van het @CDAVandaag
en de @ChristenUnie
om te kijken naar alternatieve locaties voor de militaire radar. “Dit is echt een keerpunt.” Ze roepen andere partijen op de motie te steunen. #Hofbar
Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dienen een motie in om onderzoek te doen naar alternatieve locaties voor de militaire radar die in Herwijnen moet komen. Afgelopen september uitten omwonenden in De Hofbar al hun zorgen over de komst van de radar.
Het CDA en de ChristenUnie willen dat Defensie een andere plek zoekt voor de militaire radar die in Herwijnen moet komen. Er is al jaren een strijd gaande tussen de inwoners van het Gelderse dorp en Defensie, vanwege de schadelijke straling die de toekomstige radar uit zou stralen.
RTL Nieuws opent met "Er moet geen nieuwe Defenisie radar komen in Herwijnen".
De Tweede Kamer wil dat Defensie verder gaat zoeken naar een alternatieve locatie voor de radar in Herwijnen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft eerder aangegeven dat zo'n zoektocht niets heeft opgeleverd.
De nieuwe militaire radar mag van CDA en ChristenUnie niet in Herwijnen verrijzen. De regeringspartijen vinden dat Defensie op zoek moet naar een andere locatie. Daarmee keert de helft van de coalitie zich tegen het kabinet, dat Herwijnen ziet als enige geschikte plek.
HERWIJNEN - Krijgen de inwoners van Herwijnen het dan toch voor elkaar en komt de veelbesproken defensieradar misschien niet naar Herwijnen? Twee regeringspartijen hebben ze in ieder geval sinds vandaag aan hun zijde. Vandaag dienen het CDA en de CU een motie in waarin zij het kabinet oproepen een andere locatie te zoeken voor de radar.
Herwijnen durft nog niet opgelucht adem te halen, maar nu de landelijke politiek opnieuw discussieert over het wel of niet bouwen van de nieuwe Defensieradar, is de kans dat hij niet in Herwijnen komt weer ietsje groter. Dat betekent wel dat Molenlanden en Vijfheerenlanden weer in beeld komen. Maar ook Gilze-Rijen en de Vrachelse Heide (Oosterhout).
Voordat er een nieuwe radar van Defensie in Herwijnen komt te staan, moet er wat inwoners betreft uitgebreider onderzoek komen naar de hoeveelheid elektromagnetische straling. Niet alleen in de verre omtrek, maar binnen 300 meter naast de radar.
Defensie vindt het niet nodig om nader onderzoek te laten doen naar het opvallend hoge aantal gevallen van de spierziekte ALS in Herwijnen. Dat antwoordt staatssecretaris Barbara Visser op vragen uit de Tweede Kamer. De vragen werden gesteld in het licht van de nieuwe Defensieradar die in Herwijnen moet komen, ter bewaking van het Nederlandse luchtruim.
Angst voor (toekomstige) ziekten door straling is één argument, maar er is misschien nog een reden waarom de nieuwe militaire radar van Defensie niet in Herwijnen moet komen: de natuur. De omgevingsdienst, de gemeente en de provincie Gelderland wijzen Defensie op de stikstofwet.
Wie software van Apple gebruikt, kan geen reactie insturen op het plan van Defensie om een militaire radar in Herwijnen neer te zetten. Dat ligt aan de website rvo.nl, die de reacties verwerkt. De reactietermijn is nu verlengd tot en met 23 oktober. Reageren moet telefonisch.
Op de valreep heeft West Betuwe een protestbrief naar Den Haag gestuurd waarin het college nog eens uiteenzet waarom een militaire radar in Herwijnen geen goed idee is. De lokale partij Leefbaar Lokaal Belang is bang dat de brief te laat is verstuurd om nog als officiële reactie mee te tellen. Of dat zo is, moet nog blijken.
De Eerste Kamer in Den Haag gaat zich mogelijk toch nog een keer buigen over de nieuwe militaire radar in Herwijnen. In het dorp is verzet tegen de radar, dat verzet roept vragen op in de Tweede Kamer. De Eerste Kamer wacht af wat er in de Tweede Kamer gebeurt, en vergadert dan nog één keer over de kwestie.
Een onderzoek naar de gevolgen van radarstraling op de inwoners van het Italiaanse plaatsje Potenza Picena moet worden betrokken bij de discussie over de plaatsing van een radar in Herwijnen. Partijen in de Tweede Kamer pleiten daarvoor. Het bewonerscomité uit het Gelderse dorp heeft deze hoogleraar, Fiorenzo Marinelli, aangeschreven. Hij heeft zijn medewerking toegezegd.
On April 20th, 2013 the International congressof Potenza Picena entitled “Radar, radiofrequency and health risk”, reached the following conclusions:
West Betuwe moet de strijd niet opgeven en nog een keer een brief schrijven naar het ministerie van Defensie, met de mededeling dat een nieuwe militaire radar echt niet welkom is in Herwijnen. En dat moet snel, vindt de gemeenteraad.
HERWIJNEN/ZUILICHEM De Statenfractie van het CDA in Gelderland vraagt het provinciebestuur opheldering over de plaatsing van een militaire radar in Herwijnen. De partij wil weten of Gelderland betrokken is geweest bij dat besluit en of het Gelderse college 'meer informatie wil verstrekken over de noodzaak' om de radar te plaatsen.
SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil staatssecretaris Barbara Visser opnieuw vragen stellen over het plan van Defensie om een militaire radar in Herwijnen neer te zetten. Dit naar aanleiding van een hoorzitting van vorige week donderdag.
Defensie houdt woensdag en donderdag spreekuur in het dorpshuis in Herwijnen, voor wie vragen heeft over de militaire radar die Defensie in het dorp wil bouwen. Dorpsbewoners grijpen hun kans om hun hart te luchten bij de krijgsmacht. ‘Ik wil garanties voor mijn gezondheid. Maar die geven jullie niet, hé?
HERWIJNEN - Defensie houdt woensdag en donderdag informatieavonden in Herwijnen om inwoners te informeren over de komst van een defensieradar naar het dorp. De radar moet het Nederlandse luchtruim beter in kaart gaan brengen en ons zo beschermen tegen gevaar van buitenaf. Maar het gros van de inwoners van Herwijnen wil de radar niet in de buurt van hun dorp. Hoe nu verder?
Het bewonerscomité Radar NEE uit Herwijnen wil graag om de tafel met West Betuwe. De inwoners geloven dat West Betuwe zich toch nog ‘fatsoenlijk’ kan verzetten tegen de bouw van een militaire radar in het dorp. West Betuwe kan bovendien nog een laatse keer formeel ‘Nee’ zeggen.
HERWIJNEN - De gemeente West Betuwe kan niets meer doen om de bouw van een militaire radar in Herwijnen te voorkomen. Dat laat het college weten. De partij Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe vindt dat wethouder Sietske Klein-de Jong wel degelijk meer kan doen om de radar tegen te houden. ,,De wethouder laat Herwijnen in de kou staan.”
Defensie blijft ervan overtuigd dat de nieuwe SMART-L radar, die het Nederlandse luchtruim gaat bewaken, geplaatst moet worden in Herwijnen. De gemeente West-Betuwe weigerde eerder een vergunning voor de plaatsing af te geven. Provinciekoepel IPO vraagt staatssecretaris Visser (Defensie) om haast te maken: de vertraging zit de bouw van windmolenparken in de weg.
Defensie bezweert de Tweede Kamer dat de straling van de nieuwe radar die in de gemeente Herwijnen moet komen binnen de normen valt. In een hoorzitting trekken anderen die normen én de locatie in twijfel. ‘Een slechtere plek is er niet.’
De dodelijke spierziekte ALS slaat vier keer vaker toe in Herwijnen. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens de inwoners van het Gelderse dorp komt dat door de straling van verschillende radarsystemen. het onderzoek Werd gedaan omdat ook Defensie een radarsysteem in het dorp wil plaatsen. De vraag is nu: veroorzaakt die straling inderdaad de ALS-golf in Herwijnen? Dat vragen we aan Hoogleraar Experimentele neurologie Leonard van den Berg van het ALS Centrum.
Inwoners van Herwijnen krijgen vergeleken met inwoners van andere plaatsen vaker de dodelijke spierziekte ALS. Maar volgens de GGD is niet te zeggen of radarstraling daar één van de oorzaken van is. Herwijnen verzet zich tegen de komst van een radartoren van Defensie. In het dorp staat al een KNMI-radar en stond een luchtverkeersradar.
Defensie wil in het Gelderse Herwijnen een militaire radar plaatsen. Die is volgens het ministerie noodzakelijk voor de verdediging van het luchtruim. Maar bewoners vrezen voor hun gezondheid door de straling van de radar.
Defensie wil een nieuwe radar – en snel een beetje. Het bewaken en beveiligen van het luchtruim is in het geding. De radar in het noorden van het land is vervangen maar nog niet opgeleverd en de radar op de Veluwe valt regelmatig uit. ,,We hebben nu een gevaarlijke situatie.
WEST BETUWE - Door bomen omringd, geen bijgebouwen en een scherm tegen eventuele geluidsoverlast. Niemand hoeft last te hebben van de militaire radar die in Herwijnen komt te staan. Dat is althans de rode draad in de maandag gepubliceerde plannen voor de toren aan de Broekgraaf.
Uitzending van De Hofbar over het voornemen van Defensie om een militaire radar in Herwijnen te plaatsen
Inwoners van Herwijnen en omstreken hebben vanaf maandag zes weken de tijd om een eerste reactie te geven op het plan van het Rijk om een militaire radar in Herwijnen te bouwen. Half september geeft het ministerie van Defensie twee ‘coronaproof’ bijeenkomsten met uitleg over de radar aan de Broekgraaf. Intussen buigt ook in de Tweede Kamer zich nog eens over het plan.
DRONTEN - De windplannen Blauw en Groen kunnen pas bouwen als de militaire radar in Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) is verplaatst. Het is onzeker of dat op korte termijn lukt. Als vertraging van het radarplan inderdaad leidt tot oponthoud voor de windparken, dan lopen de windkoepels in het uiterste geval honderden miljoenen euro’s aan subsidie mis.
HERWIJNEN • Bewonerscomité Radar Nee houdt op dinsdag 25 augustus een informatiebijeenkomst in het dorpshuis van Herwijnen. Aanvang 20:00 uur.
Het Gelderse dorp Herwijnen verzet zich tegen de komst van een militaire radar. Er hebben al eens radars gestaan en bewoners vrezen gezondheidsschade door straling. In hun strijd tegen Defensie boekten ze onlangs een eerste succes.
Deskundigen op het gebied van elektromagnetische straling komen na de zomer naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over de gevolgen van een militaire radar in het dorp Herwijnen. Ze belichten de technische kant van de militaire radar die Defensie er wil bouwen. Ook komen er experts die ingaan op vragen over de (gezondheids)effecten op omwonenden en de vrees voor de dodelijke spierziekte ALS.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er eerst meer duidelijk moet zijn over het aantal patiënten met de dodelijke spierziekte ALS in Herwijnen, voordat daar een nieuwe militaire radar wordt gebouwd. Ook moet de staatssecretaris actief blijven zoeken naar andere locaties dan Herwijnen.
Staatssecretaris van defensie Barbara Visser heeft met gemak een tweede debat over het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen overleefd. Wel heeft ze andere zorgen: het al genomen besluit van plaatsing van een smart-L-radar nabij het Gelderse Herwijnen blijft op twijfel stuiten, ook in de coalitie.
Militaire radar: In het Gelderse dorp Herwijnen wil Defensie een radar neerzetten. Bewoners vrezen de straling. „Defensie lijdt aan tunnelvisie."
Het ministerie van Defensie verzoekt de GGD Gelderland Zuid om na te gaan hoeveel mensen in Herwijnen de dodelijke spierziekte ALS hebben (gehad) en om die cijfers te duiden. Bezorgde inwoners van Herwijnen stellen dat de ziekte in Herwijnen 36 keer vaker voorkomt dan elders in het land.
De GGD Gelderland Zuid wordt door het ministerie van Defensie verzocht om na te gaan hoeveel mensen in Herwijnen de dodelijke spierziekte ALS hebben (gehad) en om die cijfers te duiden. Bezorgde inwoners van Herwijnen stellen dat de ziekte in Herwijnen 36 keer vaker voorkomt dan elders in het land.
DEN HAAG - Het nieuwe radarstation van Defensie komt toch in het Gelderse Herwijnen. Staatssecretaris Barbara Visser onderzocht andere plekken, maar die bieden geen oplossing.
HERWIJNEN - Het nieuwe radarstation van Defensie komt toch in Herwijnen te staan. Staatssecretaris Barbara Visser onderzocht nog andere plaatsen, maar die boden geen oplossing. Visser keek naar andere locaties omdat de gemeente de radar liever niet heeft.
In het Friese Wier is een gloednieuwe radartoren neergezet, naast de vorige, die verdwijnt. Het is een zelfde exemplaar als de radar die in Herwijnen moet komen, maar daar weerstand oproept.
FVD gaf dinsdag in de Eerste Kamer de doorslag bij de stemming over het inzetten van de zogeheten rijkscoördinatieregeling inzake het bouwen van een militaire radartoren in Herwijnen.
Mag het ministerie van Defensie voorbij gaan aan de angst in Herwijnen en het plan om er een radar neer te zetten verder uitwerken? Daarover debatteert de Eerste Kamer dinsdag.
DEN HAAG - Het ministerie van defensie wil een militaire radar verplaatsen van Nieuw Milligen naar Herwijnen. Zo lang die verhuizing niet is gerealiseerd, kunnen de windplannen Groen en Blauw niet gaan bouwen. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.
De bouw van twee megawindparken in Flevoland gaat niet door zolang Defensie een militaire radar in Nieuw Milligen op de Veluwe gebruikt. Het Energieakkoord staat daardoor op lossen schroeven. ,,Dit baart zorgen, we voelen ons machteloos.”
HERWIJNEN - De komst van een radarstation van Defensie naar Herwijnen gaat hoogstwaarschijnlijk toch gebeuren. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de bouw. En dat terwijl de gemeente West Betuwe tegen de komst is.
HERWIJNEN - Er gaat geen schop de grond in op de beoogde radarlocatie van defensie in Herwijnen, voordat het onderzoek naar een andere locatie is afgerond. Dat beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Het Gelderse Herwijnen blijft mogelijk toch een militair radarstation bespaard: defensie gaat alsnog onderzoeken of ze het Nederlandse luchtruim vanaf een andere locatie kan bewaken. Dat heeft staatssecretaris van Defensie Barbara Visser woensdag in de Tweede Kamer gezegd.
De Eerste én Tweede Kamer moeten eraan te pas komen. Defensie heeft een veldje bij het Gelderse Herwijnen op het oog voor een militaire radar. De bewoners stribbelen tegen vanwege de straling: ‘Wij hébben al een radar.’
De radartoren die in Herwijnen moet komen, staat komende woensdag ter discussie in de Tweede Kamer. Hoe zat het ook alweer?
De plannen van het ministerie van Defensie om een militaire radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen te plaatsen gaan niet van een leien dakje. De gemeenteraad stemde unaniem tegen de komst van een nieuwe radar. Hoe de Rijksoverheid het voor elkaar kreeg een keurig polderdorp in de Betuwe tegen zich in het harnas te jagen.
09-07-2019 - Herwijnen volhardt in verzet tegen komst radartoren Write a description for this list item and include information that will interest site visitors. For example, you may want to describe a team member's experience, what makes a product special, or a unique service that you offer.
Herwijnen volhardt in verzet tegen komst radartorenIn de Tweede Kamer komt toch nog een discussie over de militaire radartoren die het ministerie van Defensie in Herwijnen neer wil zetten. De ChristenUnie heeft het onderwerp op de agenda gezet. ,,Het is niet goed dat hierover besloten wordt zonder publiek debat.’’
De landelijke fracties van ChristenUnie, D66 en SP willen dat het debat over de radartoren in Herwijnen over het zomerreces van de Tweede Kamer wordt getild.
Hoe zwaar weegt het landsbelang? Dat is volgens mij de kern van de discussie rondom de radartoren van Defensie. Mag je de mening van 50.000 inwoners, een gemeenteraad en het college van B&W naast je neer leggen omdat veiligheid belangrijker is dan gezondheid? Bij mij gaan alle haren recht overeind staan en komt de activist weer bovendrijven.
HERWIJNEN - Inwoners van Herwijnen maken zich zorgen over de komst van een nieuw radarsysteem van Defensie. Tijdens een eerdere informatieavond konden verschillende deskundigen niet alle zorgen wegnemen. De gemeente Lingewaal organiseert daarom vanavond opnieuw een bijeenkomst.
GELDERMALSEN - West Betuwe gaat strijden tegen de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen. Het ministerie van Defensie drukt de toren door ‘in het landsbelang’ maar West Betuwe schaart zich achter haar eigen bezorgde inwoners, die bang zijn voor de straling die het station uitzendt.
HERWIJNEN - Het college van West Betuwe staat niet achter het besluit van de staatssecretaris van Defensie, die in 'het landsbelang' een militaire radar wil plaatsen in de buurt van Herwijnen. Het college volgt het standpunt van de raad van de voormalige gemeente Lingewaal.
West Betuwe gaat strijden tegen de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen. Het ministerie van Defensie drukt de toren door ‘in het landsbelang’ maar West Betuwe schaart zich achter haar eigen bezorgde inwoners, die bang zijn voor de straling die het station uitzendt.
Het ministerie van Defensie wil in Herwijnen een militaire radartoren plaatsen. Defensie wil dit vanwege het nationale veiligheidsbelang. Eerder stak de raad van Lingewaal een stokje voor dit plan. Het ministerie heeft laten weten de radartoren toch te willen plaatsen. Het college van West Betuwe heeft aangegeven hier niet achter te staan. Het college volgt het standpunt van de raad van Lingewaal. In 2018 zijn drie bijeenkomsten door de gemeente Lingewaal gehouden om de omgeving te informeren en te betrekken bij het proces. Deskundigen van TNO, RIVM en Defensie gaven uitleg over de onderzoeksrapporten over de straling en de gevolgen daarvan. Er is veel weerstand tegen het plaatsen van deze radartoren. Omwonenden vrezen voor gezondheidsrisico’s door de straling van de radartoren. Deze weerstand konden de deskundigen niet wegnemen tijdens deze bijeenkomsten.
HERWIJNEN • De gemeente West Betuwe wil geen medewerking verlenen aan het plan van het ministerie van Defensie om een militaire radartoren in Herwijnen te plaatsen. Eerder stak de raad van Lingewaal een stokje voor dit plan.
HERWIJNEN - Ondanks pogingen vanuit de gemeente West Betuwe om de komst van een militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.
Ondanks pogingen vanuit West Betuwe om de komst van een militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.
HERWIJNEN - Ondanks pogingen vanuit West Betuwe om de komst van een militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.
Blootstelling aan elektromagnetische straling of elektrische schokken op de werkvloer leidt mogelijk tot een licht verhoogd risico op het krijgen van ALS.
Het ministerie van Defensie is zich nog steeds aan het beraden op ‘vervolgstappen’ om een radartoren in Herwijnen te bouwen. Recent hebben afgevaardigden van het ministerie het gemeentebestuur van Lingewaal bezocht, zo maakte de gemeente gisteren bekend. Daarbij werd ‘gesproken over mogelijke vervolgstappen.’
Defensie is niet blij met de unanieme weigering van de Lingewaalse gemeenteraad om mee te werken aan de bouw van een radartoren in Herwijnen. Het ministerie beraadt zich op ‘vervolgstappen’ laat het weten.
ASPEREN • De gemeenteraad van Lingewaal heeft donderdagavond unaniem geweigerd het bestemmingsplan vast te stellen dat de bouw van een radartoren in Herwijnen mogelijk maakt. Alle fracties stemden tegen de komst van de toren aan de Broekgraaf.
In Herwijnen mag het ministerie van Defensie geen radartoren bouwen. Dat vindt de voltallige gemeenteraad van Lingewaal, zo blijkt donderdagavond. Desondanks kan hij er nog steeds komen.
Vianen, Zaltbommel en Waalwijk hebben vorig jaar alle drie hun zorgen geuit over de radartoren die in Herwijnen gaat verrijzen.
Het Rijksvastgoedbedrijf had verwacht dat het plaatsen van een nieuwe radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen een 'appeltje-eitjeprocedure' zou zijn.
Als de gemeenteraad van West Betuwe niet akkoord gaat met de komst van de radartoren van het ministerie van Defensie in Herwijnen, wordt de bouw niet 'doorgedrukt'. Dat laat het ministerie weten.
HERWIJNEN • Ook op de tweede informatieavond over het militaire radarstation in Herwijnen werd de onrust van inwoners niet weggenomen. Dus komt er na de zomer een derde bijeenkomst en wordt het raadsbesluit uitgesteld.
HERWIJNEN - Inwoners van Herwijnen maken zich zorgen over de komst van een nieuw radarsysteem van Defensie. Tijdens een eerdere informatieavond konden verschillende deskundigen niet alle zorgen wegnemen. De gemeente Lingewaal organiseert daarom vanavond opnieuw een bijeenkomst.
HERWIJNEN • Inwoners van Herwijnen willen weten wat het geplande militaire radarstation in de polder precies gaat doen. Maar dat is geheim, zegt het Ministerie van Defensie.
Bart van Veldhuijsen is omgevingsmanager bij de directie Vastgoedbeheer. Wat hij doet? ‘Kopjes koffie drinken, praten met de klant, netwerken met gemeente en provincie, de lokale media bijhouden, zorgen dat je weet wat er speelt. Mijn radar staat altijd aan.’ Speciale competenties nodig? ‘Je moet in deze functie een toegankelijk persoon zijn, zodat mensen je ook wíllen bellen.’
Inwoners van Herwijnen die hun vragen of zorgen over de nieuw te bouwen radartoren van Defensie hebben ingediend via een zienswijze, krijgen een uitgebreid antwoord. Dat belooft de gemeente Lingewaal.
Inwoners van Herwijnen maken zich zorgen over de radartoren die het ministerie van Defensie wil bouwen aan de Broekgraaf. De volgens Defensie belangrijkste verdediging van het Nederlandse luchtruim is niet schadelijk voor de gezondheid, wil het ministerie benadrukken.
Inwoners van Lingewaal vrezen dat de straling van het nog te bouwen radarstation in Herwijnen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Defensie kent die zorgen.
Alle rechten voorbehouden | Stichting Niet Nog een Radar